Bátmonostori Atlas Sportegyesület
1992 óta

Az egyesületet 1992-ben 11 testépítést kedvelő, konditerembe járó lelkes fiatal alapította. A kezdeményező én voltam. A célunk az volt, hogy a baráti körünkhöz tartozó, testépítő versenyen indulni kívánó Pigniczki Csabának egyesületi hátteret biztosítsunk. Akkor még támogatói háttér nélkül, mindent önköltséges alapon, de hatalmas akarattal és tűzzel. Nagy volt bennünk az elszántság. Amiben tudtunk segítettünk Csabának (a pózolás gyakorlása, a zenés kűr megalkotása, versenyre való utaztatás, nevezés, barnítás, bemelegítés stb). Később csatlakozott az egyesülethez Király Imre és Dezső Zoltán is. Utóbbi –sajnos már nem a mi színeinkben- Magyar Bajnok 1998-ban lett. A másik két versenyző is szállította a dobogós és a dobogó közeli helyeket.

Forgács Gábor, Kuti János és Szász Attila révén a ’90-es évek közepén képviseltettük magunkat az erőemelő sportágban.

Egy kósza ötletet követően 1998-ban Sárossy László az akkori bátmonostori polgármester segítségével megrendeztük Bátmonostoron a „Bács-Kiskun Megye Legerősebb Embere” versenyt. Itt csöppentünk bele az erős emberek világába. Nagyon nagy sikere volt, igazi fesztivál hangulatba csapott át a végére. Forgács Gábor „Maci” nyerte meg a versenyt. A második ilyen jellegű rendezvényt 1999-ben a bajai Hornyák Ferenc nyerte.

2003-ban Darázs Ádámot felkeresve Baján rendezett az egyesület egy II. osztályú Magyar Kupa versenyt és itt meglódult az egyesület és Maci erős ember szekere. Versenyek, bemutatók egymást követték. Forgács Gábor nemzetközi versenyzővé érett. Körbejárta az országot és a környező országokat öregbítve Baja város és a Bátmonostori Atlas Sportegyesület –ezáltal Bátmonostor- jó hírét

2010-ben újra 3 fiatal bátmonostori sportolóval (Gatter Zoltán, Grécs János, Körmöczi Zoltán) bele vetettük magunkat az erőemelés világába. Mindegy 5-6 év versenyzéssel, számtalan dobogós helyezéssel tették feledhetetlenné az atlasos éveiket és mindezt 15-21 éves koruk között. Igazi csapat voltunk.

Később csatlakoztak az egyesülethez újmohácsi, dunaszekcsői és mohácsi sportemberek is. Palkovics Balázs, Zsolnai Bence, Munkás Máté, Szabó Zalán, Raska Róbert feleségével Raska Alaxandra Tímeával és Keszeli Zsófia és egy rövid időre a nagybaracskai Manulek Gábor. Közülük 2021-ben az erőemelő Magyar Bajnokságon a 120kg-os testsúlykategóriában mind felnőtt és junior korosztályban Szabó Zalán ezüstérmes lett. Erőemelésben az egyesület leg jobb eredménye.

 

2022-ben a felnőtt I. o. MB-n Manulek Gábor 4., a II. o. MB-n Raska Tímea 3., Munkás Máté 2., Raska Róbert 3. helyezést ért el. Munkás Máté és Raska Robi révén a 27 csapatból a Bátmonostori Atlas 5. helyezett lett.

Reményekkel telve várjuk a folytatást 2023-an.

Bátmonostor, 2022. Október 25.